ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNYJászberény

Mikor nem kötelező?

Általános tudnivalók a tanúsításról

Energetikai tanúsítvány a jogszabály szerint

Az Európai Unió integrált klímastratégiájának megfelelően Magyarországon 2012. január 01-től kötelező használt lakóingatlanok eladásakor elkészíttetni az energiatanúsítványt. Az előíró rendelkezés a 176/2008 Korm. Rendelet.

Az elkészíttetés az eladó feladata az alábbi esetekben:

Továbbá szüksége lehet rá:

Milyen dokumentumokra van szükség az elkészítéshez?

Nincs szükség semmilyen konkrét dokumentumra a tanúsítvány kiállításához, csupán az ingatlan azonosító adataira van szükség (cím, helyrajzi szám). A számítások elkészítéséhez szükséges épületfelmérést a helyszínen elvégezzük (a díjak tartalmazzák), azonban ha van bármilyen eredeti tervrajz az épületről, az jelentősen segítheti munkánkat.

Ki készíthet energetikai tanúsítványt?

Tanúsítói jogosultsággal rendelkező mérnök végezheti el a minősítést. A számításokat kötelező feltöltenünk az Országos Építésügyi Nyilvántartásba, ahol minden dokumentum egyedi azonosító sorszámot kap (ezt a sorszámot kell feltüntetni az adásvételi szerződésben).

Érvényességi idő

A tanúsítványok érvényességi ideje 10 év, amennyiben a jogszabályokban meghatározott követelményszintek nem változnak meg ezen időszakon belül. Ha ez megtörténik, akkor a tanúsítvány érvényességét veszti, de természetesen csak akkor kell azt újra elkészíttetni, ha az épületet ismét eladják.

Besorolási kategóriák

a besorolás skálája

A rendelet 12 kategóriát állapít meg: AA++, AA+, BB, CC, DD, EE, FF, GG, HH, II, JJ

Mit tartalmaz?

Az ingatlan azonosító adatait (irányítószám, helyiségnév, közterület megnevezése, házszám, emelet, ajtó), a számítás eredményeit egy összefoglaló táblázatban: összesített energetikai jellemző, ingatlan alapterület, besorolási kategória. Tartalmazza az energetikai számításokat teljes részletezettséggel, a figyelembe vett épületszerkezetek leírásával. A tanúsítvány utolsó fejezete a javaslati rész, amelyben a racionális (költséghatékony) keretek között megvalósítható korszerűsítő beruházásokat soroljuk fel.

Helyszíni szemle

Előre egyeztetett időpontban helyszíni felmérést végzünk, ez kötelező minden esetben. Felmérjük az ingatlan alaprajzi és térbeli elrendezését a határoló szerkezetek (falak, födémek, nyílászárók) jellemzőivel együtt. A beépített épületgépészeti berendezéseket (kazán, bojler, klíma) is ekkor mérjük fel. Egy átlagos méretű lakóház esetében ez kb. 30-45 percet vesz igénybe.

A tanúsítvány beszerzésének meneteÚj épületre szeretne tanúsítványt?
© Minden jog fenntartva www.tanusitvany-jaszbereny.hu